top of page

Vše, co potřebuješ vědět o AVOKÁDU



Avokádo v posledním desetiletí zažívá fame, za který by se nemusel stydět ani leckterý hollywoodský herec. A nutno říci, že zaslouženě. Ačkoliv nezískalo Oscara, získalo však označení Superpotravina, což můžeme brát jako takového Oscara v potravinovém světě.


Avokádo je plod Hruškovce přelahodného-ano, čteš správně-přelahodného (odborně Persea americana). Zvenku má tmavozelenou až černou barvu a uvnitř je měkká, snadno roztíratelná světle žlutá dužina a taky poměrně velká nejedlá pecka. Je bohaté na mononenasycené tuky a má mnohem vyšší obsah tuku než většina ostatních druhů ovoce. Avokádo má poměrně jedinečný nutriční profil: obsahuje hodně vlákniny, vitaminů i minerálů. Existuje mnoho druhů avokáda, které se liší barvou, velikostí a tvarem. Avokádo můžeš jíst syrové, tepelně upravené nebo třeba v koktejlu či si z něj udělat pomazánku nebo polévku.


Složení

Avokádo obsahuje přibližně 73% vody, 15% tuku, 8,5% sacharidů (hlavně vlákniny) a 2% bílkovin. Polovina avokáda, přibližně 100 gramů, má cca 160 kcal.


Obsah sacharidů

Ve srovnání s jinými druhy ovoce obsahuje avokádo velmi málo cukru. Polovina avokáda obsahuje pouze 0,66 g cukru. Vzhledem k nízkému obsahu cukru má velmi nízké skóre glykemického indexu, což znamená, že by nemělo příliš zvyšovat hladinu cukru v krvi.

Vláknina tvoří 79% sacharidů, které avokádo obsahuje. 100 g porce avokáda obsahuje asi 6,7 g vlákniny, což je velmi slušné množství, které pokrývá zhruba čtvrtinu doporučeného denního množství vlákniny. Vláknina je důležitou složkou stravy s mnoha zdravotními přínosy. Například reguluje chuť k jídlu a snižuje riziko vzniku mnoha nemocí, včetně srdečních chorob, mozkové mrtvice, obezity, cukrovky 2. typu či deprese. Avokádo však v rámci sacharidů obsahuje také takzvané FODMAPs (fermentovatelné oligo-, di-, monosacharidy a polyoly), což jsou sacharidy s krátkým řetězcem, které někteří lidé nemohou strávit. Ne každý je citlivý na FODMAPs, ale například u lidí se syndromem dráždivého tračníku může avokádo způsobit nepříjemné zažívací potíže. No, je to spíše výjimečné.


Obsah tuků

Jako bohatý zdroj mononenasycených mastných kyselin je avokádo velmi neobvyklým ovocem. Nejhojnější mastnou kyselinou obsaženou v avokádu je kyselina olejová, která je také hlavní složkou olivového oleje. Výzkumy ukazují, že kyselina olejová může snižovat zánět a dokonce může pomáhat v boji proti rakovině. Avokádový olej je pak skvělým zdrojem zdravých tuků a studie na zvířatech naznačují, že může sloužit jako prevence před záněty, srdečními chorobami či cukrovkou.




zdroj: bruneinos.com




Obsah vitaminů a minerálů


Avokádo obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, nejvíce vitaminy B, měď, vitamin K, E, C či draslík. Konkrétní obsah některých vitaminů a minerálů můžeš vidět na obrázku výše.



Obsah rostlinných látek


Karotenoidy: Avokádo obsahuje mnoho karotenoidů, jako je lutein a zeaxanthin, které jsou důležité pro zdraví očí a mohou snižovat riziko očních onemocnění.

Persenony A a B: Jedná se o jedinečné antioxidanty, které mohou chránit před záněty a rakovinou. Vzhledem k tomu, že avokádo má vysoký obsah tuku, tělo v nich karotenoidové antioxidanty velmi dobře vstřebává.




Upozornění: Avokádo obsahuje látku zvanou persin, která je silně jedovatá zejména pro papoušky, jejichž intoxikace avokádem většinou končí smrtí. Ze stejného důvodu by se ke tvému avokádu neměli přiblížit ani psi nebo kočky!



Benefity


Sytící efekt

Studie ukázala, že lidé, kteří k obědu konzumovali půlku avokáda, uváděli o 26% větší pocit sytosti a 40% snížení chuti na jídlo v následujících 3 hodinách oproti lidem, kteří jej nekonzumovali.

Avokádo má velmi vysoký obsah vlákniny, málo sacharidů, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, obsahuje relativně málo kalorií a má vysoký sytící efekt, což jsou vlastnosti, díky nimž je do diety jako zdravý zdroj tuků více než vhodné a není třeba se velkého obsahu tuků bát.


Zdravé srdce

Výzkumy ukazují, že konzumace avokáda může významně snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, stejně jako snížit potenciálně škodlivý lipoproteinový cholesterol s nízkou hustotou (LDL) a zvýšit dobrý cholesterol s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL). Jinými slovy je prostě super pro naše srdce.



+ Další zdravotní benefity z látek, které avokádo obsahuje uvedené výše





Sečteno a podtrženo


Avokádo je jeden z nejlepších zdrojů zdravých tuků na naší planetě a jedna z nejzdravějších potravin vůbec. Jeho zařazení do jídelníčku rozhodně doporučujeme a to zejména v dietě.

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page