top of page

Může každý dosáhnout viditelných břišních svalů ?

Když se podíváme na fitness reklamy, vidíme břišní svaly všude. Fenomén břišních svalů se rozrostl až do takové míry, že se staly ukazatelem fyzické zdatnosti a zdraví ve stylu ,,pokud chceš být považován za člověka, co cvičí, měl bys mít viditelné břišáky. A nestačí pouze ploché břicho, pěkně tvarovaných 6 břišních svalů je minimum, co bys měl mít." Možná z toho máš stejný pocit, no nedivíme se - je toho plný Instagram. Jak je to ale s těmi břišními svaly doopravdy ? Může jejich viditelnosti skutečně dosáhnout každý ?




Honza s 25% tělesného tuku cvičí každý den hodinu břicho. Jede sklapovačky, zkracovačky, prostě maká jako o život s jediným cílem - mít viditelný sixpack, na který by sbalil všechny holky. Honza však bohužel neví, že k tomu, aby jeho břišní svaly mohly být viditelné, musí nejprve shodit přebytečný tuk. Když se tuto informaci Honza dozví, začne jet každý den kardio takovým způsobem, že vážně hrozí riziko, že vypotí svoji duši. Po několika letech usilovné dřiny se Honza skutečně dostane až pod hranici 10% tělesného tuku. Při pohledu do zrcadla však vůbec není šťastný - sixpack, který si představoval, nemá s tím, co má aktuálně na břiše nic společného. Ve skutečnosti to ani není sixpack... ,,Jak je to krucinál možné ?" ptá se zoufalý Honza.


99% fitness společností ti toto neřekne, ale největší vliv na tvoje břišní svaly nemá spalovač tuku ani bcaa, ale genetika. Na webech, fitness eshopech a vlastně všude najdeš reklamy, které ti ukazují, že s jejich produkty či programy dosáhneš perfektně tvarovaných břišních svalů. Pravda je taková, že ikdyž všichni máme možnost shodit přebytečný tuk, který naše břišní svaly schovává a vypracovat je, jejich viditelnost, vzhled a uspořádání bude velmi výrazně ovlivněno právě genetikou.


To co nazýváme sixpack je ve skutečnosti pouze jeden sval - přímý sval břišní, který je však rozdělen svalovými vlákny do jednotlivých sekcí, což tvoří vzhled, který všichni známe. Sekce do kterých jsou břišní svaly rozděleny (obvykle 3-5) jsou dány geneticky. Někteří lidé jich mají méně, někteří více. Pokud ses tak narodil například pouze se 2 sekcemi, není bez plastické operace fyzicky možné dosáhnout vysněného sixpacku a budeš se muset spokojit pouze se 4 viditelnými břišními svaly.


Aby toho nebylo málo, genetika předurčuje také jejich vzhled, velikost a uspořádání. Však také Arnold dlouho bojoval se svými břišními svaly, které nebyly nikterak výjimečné a jež se snažil ve svých pózách často skrývat. Máme pro tebe však dobrou zprávu - většina lidí má alespoň 2 sekce břišních svalů, což i tak tvoří dojem vypracovaného břicha a za co se rozhodně vyplatí bojovat.


A jak zjistíš kolik máš ty sekcí ? Makej co to dá a uvidíš sám, jiná možnost není.


Co se týče vzhledu břišních svalů, nemůžeš se proto nikdy porovnávat s ostatními..


Správná odpověď na otázku v názvu článku a také v anketě na našem Instagramu je tedy ANO - každý může mít viditelné břišní svaly. Ovšem jak moc, kolik a jak to bude vypadat záleží na genetice.

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page