top of page

Máme při cvičení venku v zimě větší šanci onemocnět ?




Poté, co se kvůli pandemii uzavřela fitness centra, začalo mnoho lidí cvičit venku. Během teplého počasí to pro většinu z nás nebyl problém, s příchodem zimy však již málokdo zůstal cvičení venku věrný. Dle studie Journal of Sport and Health Science více než polovina lidí v zimě přestane cvičit nebo běhat venku.

,,Maminka mi vždycky v zimě říkala ať se ven pořádně obléknu nebo budu nemocný.“

Co je na tomto v mnoha z nás zakořeněném tvrzení pravdy ?

Toto tvrzení bylo vědci prostudováno a napůl vyvráceno již v roce 1968, kdy bylo ve studii New England Jorunal of Medicine 44 dobrovolníků, kde jedna skupina byla na určitý čas umístěna do místnosti o teplotě 3,8 stupně Celsia a druhá skupina ponořena do vodní lázně o teplotě 32 stupňů Celsia. Vědci následně všechny dobrovolníky naočkovali rhinovirem a subjekty pečlivě zkoumali, přičemž nezjistili žádný rozdíl v infekčnosti, trvání nebo závažnosti onemocnění, imunitní odpovědi nebo délce zotavení mezi oběma skupinami.

Jednoduše řečeno zima není virus nebo bakterie. Samotný chlad nás tedy nemůže nakazit.


Na druhou stranu však měla maminka pravdu. V případě výběru špatného oblečení a dlouhodobém pobytu v chladném počasí se totiž v důsledku podchlazení náš imunitní systém oslabí a my jsme tak náchylnější nějakou tu nemoc chytit. S největší pravděpodobností ji ale nechytíme venku, nýbrž až později, uvnitř.



Národní institut zdraví vysvětluje, že infekce se mohou šířit kapénkami z dýchacích cest, těsným kontaktem s nemocnými lidmi nebo zvířaty, požitím kontaminovaných potravin nebo vody nebo dotykem povrchu napadeného bakteriemi nebo viry a poté dotykem vašich úst, nosu nebo očí.



Pokud ti sama zima nemůže způsobit onemocnění, proč tedy v zimě býváme častěji nemocní ?


Odpověď může být pro mnoho z vás překvapivá. Je to zejména proto, že v zimě trávíme mnohem více času uvnitř, kde je riziko nákazy mnohonásobně vyšší a viry zde mají delší životnost ! Kdykoliv jsme v jedné místnosti s jinými lidmi, jsme vytsaveni patogenům, které přenášejí. Kromě toho má vzduch v zimě tendenci být sušší, což přenos virů značně usnadňuje. Například studie z listopadu 2020 ukázala, že 1% pokles vlhkosti vzduchu je spojen se 7-8% zvýšením rizika nakažení u nového koronaviru.


Možná se však během cvičení nebo běhání venku zkrátka více cítíš, že každou chvíli onemocníš. Pokud ti během cvičení nebo běhání v chladném počasí teče z nosu, nemusí to vůbec znamenat, že začínáš být nemocný. Při fyzické aktivitě v chladném počasí je to zcela běžné a normální. Když dýcháš suchý a chladný vzduch, tělo reaguje tím, že produkuje hlen. Tento hlen nás však naopak chrání, což potvrzuje například studie z roku 2017, která dokazuje, že hlen pomáhá odstraňovat z našeho těla škodlivé patogeny. Pokud tě bolí v krku, taktéž to hned nemusí znamenat počínající onemocnění, ale může se jednat o přebytečný hlen uchycený na zadní straně krku, který tě tam dráždí a po aklimatizování v teplé místnosti bolest v krku zpravidla přejde.

Chlad také ovlivňuje náš krevní oběh, kvůli čemuž mohou být naše svaly a klouby ztuhlé. Před cvičením nebo běháním venku tak obzvláště doporučujeme důkladný warm up, jako prevenci případných zranění. Co se ale týče onemocnění, samotná ztuhlost nebo větší bolestivost svalů při fyzické aktivitě venku je normální a ve vetšině případů se nejedná například o počínající chřipku. Takže chill.



Jak zní závěr ?

Bez ohledu na teplotu je v případě, že jsi správně oblečen vždy méně pravděpodobné, že onemocníš venku než uvnitř, neboť venku se virové částice rozptylují ve vzduchu. Cvičení nebo běh v chladném počasí venku je tak mnohem méně nebezpečný než uvnitř ve fitness centru a rozhodně nezvyšuje tvojí šanci na onemocnění. V případě, že jsi z důvodu strachu z onemocnění přestal cvičit venku, máme pro tebe dobrou zprávu: Můžeš zase začít !


Správná odpověď na otázku na našem instagram stories tedy zní NE, cvičením venku v zimě skutečně nemáme o nic větší šanci na onemocnění než ve vnitřním prostředí nebo než venku v teplém počasí. Pokud jsi však při odpovědi vzal v potaz špatné oblečení, možnost podchlazení a tím pádem zvýšenou pravděpodobnost chycení nemoci v budoucnu, mohla být správná odpověď i ANO.

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page