top of page

Můžu jít cvičit po očkování ?



Možná tě brzy čeká očkování proti COVID-19. Pokud pravidelně cvičíš, bude tě pravděpodobně zajímat, jestli můžeš v den očkování a následující dny cvičit nebo je nutné tréninky vynechat. Může cvičení bezprostředně po očkování snížit účinnost vakcíny ? Můžou se vyskytnout závažnější zdravotní komplikace ? Pojďme se na to podívat.


Po očkování se mohou vyskytnout vedlejší účinky jako například únava, bolesti svalů, horečka, zimnice, zarudnutí kůže či nevolnost a další. Pokud se u tebe některý z těchto vedlejších účinků vyskytne, měl bys trénink vynechat a to do té doby, než se zase budeš cítit ve své kůži (to může u někoho trvat klidně i několik dní). Pokud po očkování nezaznamenáš žádné či jen mírné vedlejší účinky, cvičení ani přímo v den očkování není problém. Jediným rizikem při cvičení po očkování vakcínou COVID-19 je to, že některé vedlejší účinky mohou snížit tvůj celkový výkon na tréninku, toť vše. Pokud potřebuješ jít cvičit bezprostředně po očkování, je možné, že se nežádoucí vedlejší účinky objeví až při cvičení. V tom případě by bylo vhodné trénink ukončit. Neexistuje žádný důkaz, že by cvičení těsně před nebo těsně po očkování mělo vliv na účinnost vakcíny.


Pravděpodobně jsi již někdy po očkování zažil, že tě bolela či brněla paže v místě vpichu podobně jako kdyby jsi tam měl modřinu. Ani očkování proti COVID-19 není výjimkou a z tohoto důvodu v den očkování nedoporučujeme trénink bicepsu, tricepsu či ramen. Pokud přeci jen v den očkování nutně potřebuješ procvičit zrovna tyto partie, nic vážného se nestane, účinnost vakcíny se nesníží, ale velmi pravděpodobně podáš slabší výkon než si zvyklý a zbytečně půjdeš přes bolest. Pokud se tedy rozhodneš jít po očkování cvičit, doporučujeme dát si leg day.


Pokud tedy máš nebo nemáš jít po očkování cvičit záleží zejména na tom, jak se budeš cítit. Pokud budeš zcela v pohodě, trénink můžeš odjet. Pokud se však nebudeš úplně cítit ve své kůži a pociťovat vedlejší účinky, dej si radši pauzu. Zkrátka poslouchej své tělo a neuděláš chybu.


Pokud můžeme doporučit, dej si minimálně v den očkování od cvičení pauzu. Přeci jen tvůj organismus bude do značné míry zatížen novou látkou v těle a je zbytečné ho zatěžovat ještě silovým tréninkem. Pokud přeci jen v den očkování odcvičit potřebuješ, dej si lehčí trénink nohou.




Tento článek vychází z názorů a studií zahraničních expertů, přesto ale nemá medicínsky odborný charakter a v žádném případě nenahrazuje názor a doporučení tvého lékaře. Pokud máš jakékoliv pochybnosti, měl by ses poradit se svým lékařem.



Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page