top of page

Studie: Má nošení roušky při cvičení negativní dopad na naše zdraví ?





Pokud situace ohledně koronaviru a především vláda dovolí, je možné, že se již brzy budou moci v Česku opět otevřít fitness centra a posilovny. Je však poměrně pravděpodobné, že se zpočátku při cvičení nevyhneme povinnosti nošení roušek. Nejednoho z vás jistě napadla obava ohledně nošení roušek při cvičení a s tím spojených možných negativních dopadů na naše zdraví a výkon při tréninku. Pojďme se podívat na výsledky jedné z nejnovějších studií z 3. listopadu tohoto roku.


Největší obavy vzbuzuje otázka, zda by nošení roušky při intenzivním tréninku mohlo ohrozit absorpci kyslíku či zvýšit hladinu opětovně vdechovaného oxidu uhličitého, což by mohlo vést k dechové nedostatečnosti, ovlivnění hladiny kyslíku v krvi a s tím spojené hyperkapnii (nedostatečnému vylučování oxidu uhličitého z krve).



Nová studie University of Saskatchewan prokázala, že tyto obavy jsou zbytečné a při intenzivním tréninku s rouškou u zdravých jedinců nedochází k ovlivnění hladiny kyslíku v krvi a snižování výkonnosti. Zdůrazňujeme, že se studie opírá pouze o výsledky testů provedených na zdravých jedincích. Například u astmatiků to pravděpodobně tak růžové nebude.


Studie se zabývala použitím klasické třívrstvé látkové a chirurgické roušky a vědci přiznávají, že použití jiného typu roušky či respirátoru by mohlo mít výsledky odlišné.


Studie se zúčastnilo 14 fyzicky aktivních mužů a žen. Účastníci absolvovali zátěžový test na rotopedu, jež zahrnoval postupné zvyšování intenzity, zatímco účastníci měli za úkol udržovat při dané intenzitě požadovanou rychlost. Jakmile se dostali do takového bodu únavy, kdy již nedokázali požadovanou rychlost udržet, test skončil.


Účastníci test provedli celkem třikrát. Jednou s chirurgickou rouškou, jednou s látkovou rouškou a jednou bez roušky. Během tohoto testu byla účastníkům pomocí neinvazivních měřicích nástrojů zaznamenávána hladina kyslíku v krvi a hladina kyslíku ve svalech.


Výsledky této studie v souvislosti se cvičením v roušce jsou jedny z nejnovějších. Ačkoliv je za nás škoda malého počtu účastníků a testování pouze na zdravých jedincích, studie nám přináší na jednu stranu pozitivní a na druhou negativní zprávu. Je skvělé, že se nemusíme bát jít cvičit s rouškou, no na druhou stranu například na základě této a případných dalších studií může také vláda stavět svá opatření. Pokud by byly jasně prokázány negativní účinky nošení roušek při cvičení, jež by měly horší zdravotní dopad než případná nákaza koronavirem, vláda by takové opatření povinnosti nošení roušek v posilovnách nezaváděla. No ale možná o to později by se fitness centra otevřela...


Studie:

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page